Wandelen & Hiken

Wandelen in de zomer vanuit de Hochkeil Lodge is ronduit fantastisch en betekent op pad in een geweldige natuur met bloeiende almen en eindeloze naaldbossen. Er ligt ruim 300 km aan goed bewegwijzerde paden. De variëteit is groot: Er zijn tochten met weinig hoogteverschil zoals de rondwegen, maar zeker ook stevige wandelingen met veel hoogte verschil. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal. Onderweg komt u meer dan voldoende gezellige Almhutten tegen waar u kunt genieten van een koel drankje of traditioneel Oostenrijks gerecht en even op adem kunt komen

U kunt trouwens letterlijk in de achtertuin van Hochkeil Lodge met uw wandeling beginnen. Over de berg Hochkeil (1720m)  loopt de Hochkeil Rundweg, een panorama wandeling van 10,5 km.

Als u een langere tour wilt maken raden wij u de  “Majestätische Weitwanderweg” aan, een prachtige meerdaagse rondtocht van 73 km waarbij u onderweg veel van dit geweldige gebied ziet.

Er is ook een stevige tocht (in de zomermaanden) naar het Matrashaus op 2.941 meter hoogte op de top van de Hochkönig. Hier kunt u ook overnachten. Deze hut wordt per helikopter bevoorraad en u kijkt vanaf de hut over de wereld uit.

De skibus wordt in het zomerseizoen de gratis wandelbus (vanaf mei tot oktober) en stopt vlakbij Hochkeil Lodge ( 150m). De bus rijdt u het gehele gebied door.

Verschillende liften zijn in bedrijf in de zomer en deze brengen u snel naar boven, alwaar u kunt starten met uw wandeling over de almen ( geopend van mei tot november). Kortom voor de wandelaar meer dan genoeg te beleven!

Kijk voor meer informatie op:

https://www.hochkoenig.at/en/holiday-salzburg/hochkoenig/tourenportal.html

https://www.outdooractive.com/mobile/nl/routes/

https://www.matrashaus.at/

http://www.hochkoenig.at/de/sommer-urlaub-salzburg/seilbahn/preise-zeiten.html

http://www.hochkoenig.at/de/sommer-urlaub-salzburg/wandern/wanderbus.html

Mountain biking Hochkonig

Fietsen

Het Hochkönig gebied is een lust en tegelijk een uitdaging voor fietsers. Er zijn vele routes welke u langs geweldige plekken met grootse uitzichten voeren.
In Mühlbach zijn er verschillende fietsenzaken, waar u zowel MTBs als e-bikes kunt huren. Indien gewenst zijn er tochten onder leiding van een gids mogelijk. Is uw e -bike leeg? Geen probleem er zijn oplaadplaatsen onderweg.

Zwemmen

Er zijn twee zwembaden in de buurt. Een -kleiner- verwarmd bad in Mühlbach waar u heerlijk kunt genieten van het uitzicht in de zon. Bent u een liefhebber van lange glijbanen en stroomversnellingen dan is er voor u het Sommerstein-avonturenbad in Maria Alm.

Zwemt u liever in de een diep blauw fris bergmeer, ook dit is mogelijk op rijafstand in verschillende meren  in de buurt van oa. Zell am See, Sankt Johann, Saalfelden en meer.

Ook zijn er in de omgeving thermale baden en spa’s te vinden.

Kijk voor meer informatie op:

http://www.hochkoenig.at/de/urlaubserlebnis/sommer/freitzeit_aktivitaeten/schwimmbaeder

http://www.thermeamade.at/en/

www.alpentherme.com

www.wasserwelt.at

Mijnbouwmuseum

Hier is het bewijs voor de kopermijnbouw in dit gebied welke 4000 jaar terug gaat in de tijd.  Maak kennis met de evolutie van de kopermijnbouw technieken. U kunt op het oude spoor in Mühlbach ervaren hoe de mijnwerkers vroeger vervoerd werden in replica wagonnetjes met een oude diesellocomotief.

http://www.museum-hochkoenig.com

Großglockner Hochalpenstraße

Dit is een fenomenale bergroute die tussen mei en oktober open is. De weg stamt uit 1935 en was daarmee de eerste weg die de oversteek over de Alpen mogelijk maakte.

Hij wordt door velen ( per auto, fiets of motor) graag een keer (of vaker) gereden. De route verbindt Heiligenblut en Bruck, is 48 km lang, heeft een hoogteverschil van 2500 meter en vele bochten.

Op de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aangekomen wordt u beloond met een geweldig uitzicht op de hoogste berg van de Oostenrijk:  De Großglockner(3798 meter).

Kijk voor meer informatie op:

https://www.grossglockner.at/gg/nl/index

Klimmen

De Hochkönig is een enorm massief van 2,943 meter hoog en behoort tot de 7 hoogste pieken in de noord-oostelijke Alpen. De Mandlwand en Hochkönig worden ook wel  gezien als een klimparadijs en vergeleken met de klimparadijzen Eldorado Arco (Italië) en Chamonix (Frankrijk).
Voor klimmers van alle niveaus is er een variëteit aan verschillende geweldige routes, tot de hoogste moeilijkheidsgraden. Ook voor klettersteigen zijn er vele mogelijkheden.

Dit maakt de Hochkönig tot een zeer uitdagend klim- en klettersteig gebied.

Beste tijd om te klimmen : Juli, augustus en september.

Kijk voor meer informatie op:

http://www.hochkoenig.at/en/summer-holiday-salzburg/additional-themes/climbing-mountaineering.html

Golf

Er zijn verschillende golfbanen in het gebied.

De twee dichtstbijzijnde 18 holes banen;

  • Golf court Urslautal (18 holes, par 71) gelegen tussen Maria Alm en Saalfelden. Deze baan wordt door de kenner gezien als een van de mooiste banen in de Alpen met geweldige uitzichten tijdens uw flight. Uitdaging genoeg voor alle spelers.
  • Golf court Sankt Johann im Pongau ( 18 holes).

Kijk voor meer informatie op:

http://www.golf-urslautal.at

http://www.golfsanktjohann.at

Eisriesenwelt

Deze grot -ontdekt in 1879-  is de grootste ijsgrot van de wereld en is echt iets bijzonders. De grot lag aanvankelijk erg geïsoleerd en was vroeger lastig te bereiken via smalle paadjes. Tegenwoordig brengt een kabelbaan u naar boven.

Het is echt een een aanrader om hier naar toe te gaan. De rondleidingen duren 1,5 uur en starten elk half uur. Kom op tijd, want het kan druk zijn in het hoogseizoen.

Geopend tussen April en Oktober .

Kijk voor meer informatie op:

http://www.eisriesenwelt.at

Hohenwerfen Kasteel

Als u vanuit Salzburg naar Mühlbach bent gekomen heeft u het kasteel aan uw rechterhand niet kunnen missen.

We hebben het hier over een kasteel waarvan de eerste steen in 1077 door aartsbisschop Gebhard gelegd werd in roerige tijden. De omvang heden ten dage dateert uit de 15e eeuw.

Vele verhalen uit vervlogen tijden kunt u hier terugvinden en beleven in dit imposante kasteel met verschillende torens en dikke muren.

Het uitgebreide wapenarsenaal en de roofvogelshow zullen zeker tot de verbeelding spreken.

Kijk voor meer informatie op:

http://www.salzburg-burgen.at/de/werfen/erlebnisburg-hohenwerfen/index.htm

In de lucht

Door de thermiek en de verschillende luchtstromen door de bergen is paragliden een ideale bezigheid in het Alpenlandschap. Als traktatie krijgt u tijdens uw vlucht stilte en een briljant uitzicht cadeau.

Tandemvluchten zijn direct mogelijk, solovluchten bestaan ook: Hiervoor kunt u een cursus volgen.

Kijk voor meer informatie op:

http://www.tandemabenteuer.at

http://www.austriafly.at

Nog meer activiteiten voor de kinderen

Er zijn verschillende kinderboerderijen in Mühlbach (ook wel  Bergdorf der Tiere genoemd) met allerlei soorten dieren, die wachten om door de kinderen geaaid te worden. Bij deze verschillende boerderijen kunnen ezels, geiten, schapen, koeien, paarden en Alpaca’s ook gevoederd worden.

Ontmoet een kolonie bergmarmotten. De wandeling begint bij het Arthurhaus vlakbij de Hochkeil Lodge en is 1 km lang. Kom niet te vroeg in het jaar, want dan houden de beestjes nog een winterslaap.

Toni’s Alpen speeltuin met o.a. water- en zandspeeltoestellen: Een summum voor de kinderen om zich de hele dag te vermaken. Te vinden bovenaan de Karbachalm lift die begint in Mühlbach.

Avonturen-speeltuin Waldseilgarten Natrun in Maria Alm met een uitdagend parcours van tokkelbanen en touwladders voor kinderen, om hun grenzen te verleggen en lekker de hele dag buiten actief te zijn.

www.almspielplatz.at

http://www.waldseilgarten-natrun.at

En meer.....

  • Geocaching (GPS schatzoeken) met vele verstopte ‘schatten’ in het Hochkönig gebied.
  • Vissen in de beek van Mühlbach (kaarten bij VVV verkrijgbaar)
  • Mountaincarten vanaf de Schneeberg (7 km en 700 meter hoogteverschil). Goede stuurmanskunsten zijn hier geen overbodige luxe.
  • Rodelen op de Biberg in Saalfelden (1,6 kilometer lang, 61 bochten). Geweldig voor de hele familie, zeker als u van snelheid houdt.

www.biberg.at

  • Raften op de rivier Salzach op 30 min van Muhlbach. Een tocht van 2 uur waarbij u een zwemvest en helm nodig zult hebben. De mate van spektakel is afhankelijk van de waterstand natuurlijk.

http://www.raftingcenter.com/english/rafting-uk.htm